Vas zanima

zakaj je kvačkanje dobro za vas?
image

Nekoč hobi za »babice«, danes »modna muha«. Skoraj pozabljena umetnost pletenja in kvačkanja počasi pridobiva spoštovanje in cenjenost.
Pletenje je ena najstarejših oblik ročnih del. Po mnenju znanstvenikov in na podlagi najdb arheologov, bi naj bila stara celo več kot 4000 let.
Takrat in še kakšno stoletje nazaj ženske, ki so pletle, zagotovo niso poznale vseh prednosti, ki jih ima umetnost kvačkanja in pletenja na človeško telo.

Že od malih nog pletem in kvačkam. Ko pomislim nazaj, sem bila takrat ena redkih med sovrstniki, ki je to sploh znala. Seveda so se našli sovrstniki, ki so se iz moje strasti oz. hobija znali kruto ponorčevati. Ko danes pomislim, sem morala imeti zelo močan karakter, da me takšne in drugačne zbadljivke niso potrle do te mere, da bi se tej moji strasti odpovedala. Pletenje in kvačkanje me je takrat osrečevalo. Osrečuje, izpopolnjuje in navdihuje me še danes.

Ponosno spremljam in opazujem kako v današnjem, modernem svetu, pletenje in kvačkanje postaja vedno bolj zanimivo. Še bolj me veseli, da ima tudi vedno več mladih željo se naučit in si s pridobljenim znanjem splest ali skvačkat svoj prvi izdelek, pa naj bo to zgolj šal, kapa, ali morda za tiste bolj vztrajne celo pulover, majčka. Da z velikim entuziazmom gledajo posnetke, se učijo, poizkušajo in vztrajajo do konca, do zadnje zanke. Takšen, ročno narejen izdelek, potem res s ponosom nosiš, posebej če ga ustvariš sam, saj veš koliko ur truda je bilo potrebno vložiti do končnega izgleda. Res občudovanja vredno.

Kot velik ljubitelj ročnih izdelkov si Iskreno želim in upam, da bi se ta umetnost še bolj razširila med generacijami. Da bi se, tako kot je nekoč že bilo, v šolske klopi ponovno vrnil vsaj v obliki krožka, kjer bi lahko otroci, tako punce kot fantje, spoznali del teh ročnih spretnosti, nekaj osnov šivanja, pletenja, kvačkanja. Ni bistvo samo v tem, da s svojimi rokami ustvariš izdelek, veliko je tudi pozitivni učinkov, ki jih imata pletenje/kvačkanje na telo. Morda….., Nekoč……

Tisti, ki znate »vrteti« kvačko ali pletilko se vam je zagotovo že kdaj zgodilo, da ste po naporni službi prišli domov utrujeni in brez energije in čim ste poprijeli za kvačko ali pletilke se je vaše razpoloženje izboljšalo? Skrivnost ni samo v tem, da ste počeli tisto kar vas veseli in vam je všeč, ampak so k boljšemu razpoloženju pripomogli sproščeni, ponavljajoči se gibi, ki umirijo možgane in sprostijo telo.

NEKAJ DEJSTEV

• Pletenje in kvačkanje prinašata SREČO, povečujeta SAMOZAVEST in pomagata ustvariti DOBRO POČUTJE.

Če dobro pomislim to drži. Že sama misel, da bomo nekaj ustvarili, nas osrečuje. Potrebno je izbrati prejo, vzorec, barvno kombinacijo in skozi ustvarjanje se počutimo dobro ker vemo, da bo na koncu prišel izdelek kot smo si ga zamislili. Občutek sreče, ko izdelek dobi končno obliko, je nepopisen. Še toliko bolj samozavestno ga oblečemo in pokažemo svetu, ker je nastal izpod naših prstov. Seveda govorim iz svojih izkušenj.

• Marsikdo si nebi mislil, da kvačkanje in pletenje ZNIŽUJETA KRVNI TLAK.

Ustvarjanje iz preje pomirja. Več ur delamo, bolj smo sproščeni. In ravno ta sproščenost naj bi zniževala raven stresnega hormona kortizola ter s tem posledično krvni tlak. (Hmmm, sedaj mi je jasno zakaj imam tako nizkega😊)

• Med kvačkanjem in pletenjem so prsti v stalnem gibanju. Na ta način ohranjamo njihovo GIBLJIVOST. Še posebej koristno je lahko za ljudi, ki majo bolečine v sklepih ali trpijo za artritisom.

• Pletenje in kvačkanje lahko pomagata zmanjšati OSAMLJENOST, hkrati pa krepita OSEBNE ODNOSE.

Skupni interes ljudi povezuje tako na lokalni ravni (kvačkanje v trgovinah s prejo, organizirani tečaji v raznih društvih, kavarnah,…) kot tudi na globalni ravni (razne skupine po facebooku). Tako dobijo občutek pripadnosti, njihove misli in roke se zaposlijo, razvijejo se prijateljstva. Nadgrajujejo svoje znanje, izmenjujejo si izkušnje, učijo se novih vzorcev.

• DEPRESIJA.

Vedno bolj razširjena med populacijo. Dejansko je najbolj poročana in raziskana prav korist kvačkanja in pletenja na ljudi, ki se soočajo z depresijo. Ponavljajoči se gibi med pletenjem in kvačkanjem sproščajo serotonin – tako imenovan »HORMON ZA SREČO«, ki deluje kot sredstvo za lajšanje bolečin in lahko pomaga tudi pri kroničnih bolečinah. Izvedena je bila celo študija na več kot 3500 pletilcih, ki je pokazala, da se 81% anketirancev po pletenju počuti »srečne«, več kot polovica pa se jih počuti »zelo srečne«.

• STRES in TESNOBA.

Poznam ta občutek. Kadar se počutite pod stresom ali tesnobno si vzemite nekaj časa zase, za svoje ustvarjanje. Najdite prejo in kvačko/ pletilke ter začnite projekt. Namenite mu nekaj prostega časa. Kvačkanje in pletenje bosta vaš um odvrnila od misli, ki vas mučijo, štetje vrst in ponavljajoči se gibi pri vzorcu pa bodo vaše misli preusmerili in sprostili.

• Tudi vas muči NESPEČNOST?

Ko ste utrujeni in ne morete spati postanete razočarani, obremenjeni, morda celo jezni in posledično še težje zaspite. Takrat je čas, da v roke vzamete pletilke ali kvačko. S kvačkanjem in pletenjem lahko umirite svoj um in telo zato boste zagotovo lažje zaspali. Poizkusiti ni greh😊

• NESPAMETNO PREHRANJEVANJE.

Tudi ti kaj prigrizneš zvečer pred televizijo? Kaj sladkega, slanega,… ? Njami. No povem vam, če začnete kvačkati/plesti se to ne bo več dogajalo. Ko se bodo vaše roke zaposlile z ustvarjanjem, najverjetneje več ne boste pomislili na vse tiste nezdrave prigrizke (no vsaj jaz ne). Ko se popolnoma predate ustvarjanju se boste morali prav opomniti na to (ali pa vas bo vaš trebušček) da boste kaj pojedli.

• Izboljšuje MATEMATIČNE SPOSOBNOSTI.

Ko sem to prebrala sem se iz srca nasmejala. Nikoli nisem pomislila, da je temu res tako. S štetjem vrstic, računanjem zank, ponovitvami vzorcev, menjavo barv… Res ves čas treniramo matematiko, da sploh lahko končamo zadani projekt. Samo pomislite koliko matematike bi lahko potrenirali osnovnošolci med pletenjem in kvačkanjem😊

• ŽALOVANJE.

Izguba ljubljene osebe je grozljiva. Globoka žalost… Ko se vse zdi nemogoče… Ko imamo občutek, da nikoli več ne bomo funkcionirali… Ko se počutimo kot, da je konec sveta… Takrat lahko poprimemo za kvačko in pletilke. Za trenutek preusmerimo misli od bolečine. Čudovite teksture preje, mehkoba, toplina barv, štetje vrst, izdelava vzorca in samega izdelka nas lahko za nekaj časa zamotijo.

Umetnost pletenja in kvačkanja je zagotovo več kot le zabava in hobi. Je zdravilna, je terapevtska, je pomirjujoča. In te umetnosti se lahko nauči prav VSAK! Ni važna starost, ni važen spol, ni pomembno ali ste desničar ali levičar… Pletenje in kvačkanje nimata omejitev. Pletete in kvačkate lahko kjerkoli, kadarkoli, z materiali, ki jih sami izberete. In na koncu s ponosom oblečete kreacijo, ki ste jo izdelali z LASTNIMI ROKAMI. Kaj več vam še lahko prinese hobi?

V vsaki klopki preje se skriva neskončno možnosti za čudovit izdelek. Odvijte svojo. Ustvarite ga. Naj kvačkanje in pletenje postaneta vaša terapevta.

Pokukajte v svet pisanih niti na www.pisananitka.si in najdite tisto pravo klopko zase, da lahko začnete ali nadaljujete s svojim super terapevtskim hobijem.

P.S.: Na spodnji fotografiji je jopa, ki sem jo izdelala JAZ in to ZASE. Si lahko predstavljate kako pomirjena in sproščena sem bila? Kako dobro sem natrenirala svojo matematiko in kako razmigala svoje prstke? In danes jo s ponosom oblečem. Srečna, da mi je uspelo.

Naj uspe še tebi!

Objem,
Natalija

Viri:
https://www.lifemaghealth.com/surprising-health-benefits-of-knitting-and-crochet/
https://www.katia.com/blog/en/benefits-of-knitting-crocheting-positive-health-effects/
https://www.yarnspirations.com/rh-20160510-health-benefits-of-crocheting-and-knitting.html